Mikropartiküller

Bor Karbür Nedir? Kullanım Alanları

Sıcak presleme tekniği ile kumlama hortum nozülü, su jeti kesici ağzı, savunma sanayiinde personel ve araç zırhlama plakaları gibi teknik seramik parçaların oluşturulmasında hammadde olarak kullanılabilinir.

 

Çelikhanelerde kullanılan çeşitli fırın ve potaların astar malzemesi olan Magnezya-Karbon tuğlalar için en iyi antioksidan katkı malzemesi seçeneği olarak kullanılabilinir.

 

Silisyum Karbür (SiC), safir, ALON (aluminyum oksinitrat), spinel (MgAl2O4) gibi sert yüzeylerin leplenmesinde (lapping) kullanılan popüler bir abrasiftir.

 

Çok sert, zorlu yüzeylerin kumlanmasında aşındırıcı toz olarak kullanılabilinir.

 

B10 izotopunca zenginleştirilmiş bor karbür tozundan imal edilen bloklar ise nötron radyasyonuna karşı kalkan görevi görür.

 

 

Ayrıca bor karbür tozu, titanyum diborür (TiB2) üretiminde de hammadde olarak kullanılabilir.

 

Bu madde toz halinde aşındırıcı olarak kullanılabileceği gibi şekillendirilmiş parçalar halinde de kullanılmaktadır.

 

Bor karbür kendinden bağlama özelliği yani bağlayıcı kullanmaksızın yüksek sıcaklıkta ve/veya yüksek basınçlarda kendi kendine kalıplanabilmesi nedeniyle kalıplı malzeme imalatı ile dökülmüş ve geliştirilmiş parçalar halinde kullanıma imkân vermektedir.

 

Bunun yanı sıra çeşitli yöntemlerle eritilip kaplanabilmesi, yüksek hız çeliklerinde (molibden esaslı) olduğu gibi dekarbürizasyonu önlemek ve ısıl işlem esnasında oluşması muhtemel yumuşak karbürleri engellemek için alaşım elementi olarak kullanılabilmesi bor karbürün önemini daha da arttırmıştır.

 

Bor karbür özellikle tank zırhı, kurşun geçirmez yelekler, motor sabotaj tozları ve çok sayıda endüstriyel uygulamada kullanılır.

 

BOR KARBÜR UYGULAMALARI

 

SERAMİK

Sinterleme ile nozül, plaka gibi teknik seramik parçaların üretimi için: (FEPA 42-1:2006) F100 ile F2000 sınıf aralağında, saflık oranı %94 ve üstünde olan toz kullanabilirsiniz.

 

 

 

REFRAKTER

Refrakter uygulamalar için tipik olarak -325# (325# elek altı) ve saflık oranı %92 ve üstünde olan toz kullanabilirsiniz.

 

 

 

YÜZEY İŞLEME

Sert yüzeylerin leplenmesinde: (FEPA 42-1:2006) F320 ileF1200 sınıf aralığında %90 ve üstü saflıkta toz kullanabilirsiniz.

 

YÜZEY KUMLAMADA

(FEPA 42-1:2006) F20 ile F100 sınıf aralığında, saflık oranı %90 – %94 arasında olan toz kullanabilirsiniz.

 

Kaynak: Linke tıklayınız….

 

 

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir