Konvensiyonel (silikon karbid) aşındırıcılardaki malzemenin yönsel sertlik değişkenliğinden kaynaklanan “portakal kabuğu”( orange peel) tabir edilen parlatma problemini halletmenin en çabuk ve etkili yolu,elmas tozu ile işleme başvurmaktır.Bu tarz çalışma; ikisi aşındırma ve üçü parlatma olan beş ana çalışmaya dayanır.Birkaç istisna dışında genelde geçerli bir işlemdir.Elmas tozu ile çeşitli taşlarla çalışmada uygulanacak işlemler aşağıda liste halinde belirtilmiştir.
Aşındırma aşamaları kaba ve ince aşındırmadan ibarettir.100 grit ile fazlalıklar alınır.600 grit ile parlatmaya hazır duruma getirilir.Bu aşamalarda kullanılan aşındırıcı disklere elmas tozu, çeşitli yöntemlerle fabrikasyon olarak monte edilir.Bundan sonra içinde elmas tozları bulunan macunlarla (diamond compaund) parlatma işlemi başlar.Macunlar çeşitli yüzeylere tatbik edilmek suretiyle laplar hazırlanır.Bundan sonra en çok kullanılanı,sentetik reçine ile işlem görmüş kumaş veya deri benzeri “urethane fiber” olur.Elinizde macun yerine elmas tozu varsa bunu ayçiçeği veya zeytinyağı gibi nebati yağlarla karıştırmak suretiyle macun yapmak gerekecektir.Kubbe (kabaşon) kesimde , macunun tatbik edileceği zeminin altı elastiki olmalıdır.
Macun tatbik edilmiş yüzeylerdeki aşındırma ve parlatma işlemlerinde soğutma sıvısı olarak su kullanılmaz.Bunun için özel tiner yüzeye sürülür.Gerektikçe bu tiner yüzeye sürülür.Piyasadaki WD-40 yağı kullanılabilir.
Parlatmalarında birçok problem yaşanan nefrit jade veya jadeit de dahil olmak üzere birçok problemli taş kaba biçimlendirmeden sonra şu üç aşama ile parlatılabilir.
1-İnce aşındırma ve çiziklerin giderilmesi….. 325 grit ile
2-Parlatma öncesi………………………………..1200
3-Parlatma ……………………………….8000-50000
Her aşamadan sonra taş ve eller tinerle temizlenir, bir önceki aşamanın atıkları bir sonrakine taşınırsa, başarılı bir parlatma elde edilemez. Elmas macunla çalışmada dikkat edilecek en önemli husus temizliktir.Kalın taneli bir macunun ince taneli macuna karıştırılmamasına titizlikle dikkat edilir.Birinci ikinci aşamada taş, diske fazla bastırılmaz.Son aşamada aşırı olmamak üzere basınç arttırılır.Taşın biraz ısınması sağlanır.Ancak opal gibi ısıya duyarlı taşların işlenmesinde taşın ısınmamasına özen gösterilir.
Taş, (dopstick) tutma çomağından ayrıldıktan sonra alt yüzey de parlatılır.Elmasın sertliği Mohs ölçeğine göre 10 dur.Korundum 9. Boron Carbide ise bunların arasında bir sertliğe sahiptir.Boron carbidenin sertlik skasında tam yerini tayin edebilmek için knoop ölçeğine göre sertliklerine bakmak lazımdır.Buna göre korundum 2100,boron carbide 2750 ve elmas ise 10000 dir.Bu nedenle elmas tozlarıyla çalışma çok süratli ve temiz olur.